Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
opleidingen/cursussen
toertochten
tochtplanning
techniek
inleiding
de basisslag
sturen
lage steun
golven
de boogslag
meer boogslag
stuurgedrag
analyse techniek
balanceren
de eskimorol
de puntredding
de X-redding
X, hielhaak en kiwi
de H-redding
kajak surfen
snelste kajak
hellen kano
reparatie gelcoat
getijden
de canadees
zelf bouwen software
werkzaam in de Biesbosch
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met googlefacebook icoon twitter icoon
Deze pagina bevat links om Robert Livingston’s ‘Bearboat classic’ en ‘Bearboat pro’ ontwerp programma’s te downloaden. Deze programma’s kunnen je helpen bij het ontwerpen van je eigen kajak, kano of roeiboot.
Beide Bearboat programma’s zijn het beste geschikt voor wood-strip constructies. Je kunt ook de Matt Broze's Drag Prediction Spreadsheet downloaden om te kijken hoe makkelijk jouw ontwerp vaart.

Voordat je begint met het downloaden van het ‘Bearboat classic’ programma kun je het beste eerst de 'Kayak Design Program Documents' downloaden. Lees deze om te bepalen of je het programma zelf wilt downloaden. Realiseer je dat het programma zelf als gecomprimeerde versie ongeveer 2 magabyte groot is.

‘Bearboat pro’ is een uitgebreider programma dat ook stabiliteitsgrafieken van je ontwerp kan genereren en het ontwerp in een 3D presentatie kan tonen. De pro-versie geeft je ook de mogelijkheid om je ontwerp als DFX te exporteren. DFX kan gebruikt worden in CAD programma’s.
Lees de 'read me first' file eerst als je ‘Bearboat pro’ wilt downloaden en zorg dat je de versie download die gemaakt is voor jouw besturingsprogramma en beeldscherm.

De Drag Prediction spreadsheets zijn in Microsoft Excel 2000 format (behalve één die in Excel 5.0 is). Deze spreadsheets zijn gemaakt door Matt Broze en gebruiken de 'KAPER' methode voor het schatten van de rompweerstand. Deze methode is ontwikkeld door John Winters van Redwing Design. Deze methode wordt door het Sea Kayaker magazine gebruikt als één van de twee licht verschillende methoden voor het schatten van rompweerstanden in hun kajak besprekingen. Deze spreadsheet bevat ook de berekende rompweerstanden van meerder bestaande kajaks. Dit ook is handig als je een kajak wilt kopen.

Ondanks dat het minimaliseren van de weerstand slechts is één klein aspect van een goed kajak ontwerp is hopen we dat één van deze drag spreadsheets je kan helpen. Veel plezier met je ontwerp.!

Voor feedback op Bearboat Design Programma’s.
Mail Robert Livingston: rlivingston@mac.com

Downloads: Bearboat Classic & Matt's Drag Prediction Spreadsheets (zie verder beneden voor Bearboat Pro)

Read Me First Bearboat Pro.pdf (lees dit eerst voor een overzicht en een uitleg voor de files die jij het beste kunt downloaden.)
020518 Bearboat Classic Kayak Design Manual.PDF (documentatie en handleiding in pdf)
020518 Bearboat Classic Kayak Design Manual.RTF (Zelfde als hierboven maar dan in RTF)
020518 Bearboat Classic Kayak Design Program.ZIP (download het ‘Bearboat classic’ Kajak ontwerp programma)
Matt's Drag Prediction Spreadsheet (SK Version).XLS (sommige computers openen deze Excel 2000 spreadsheet in de huidige locatie en gebruiken het met een beperkte functionaliteit, anderen hebben problemen met het te tonen. Als een dialoog box pop's up je vraagt naar een password moet je gewoon op 'Cancel' klikken)
Matt's Drag Prediction Spreadsheet (SK Versie).ZIP Dit is de versie die het Sea Kayaker magazine gebruikt als het 'KAPER programma van John Winters' (download dit bestand om het te unzippen voor Excel 2000 spreadsheet op je PC)
Matt's Latest Drag Prediction Spreadsheet (Beam/Draft Correction).ZIP Deze versie is gelijk aan die van hierboven maar met de Rompvorm/Weerstand ratio in de berekende resultaten. Het geeft iets afwijkende resultaten dan die in het Sea Kayaker magazine, maar alle resultaten in deze spreadsheet zijn consistent berekend.
Matt's Drag Prediction Spreadsheet in Excel 5.0.ZIP Dit is dezelfde datasheet als je eerder op deze pagina hebt kunnen downloaden. Het bevat een minder lange lijst boten maar geeft dezelfde weerstand resultaten als het Sea Kayaker Magazine. Als je de Excel 2000 versies hierboven niet kunt openen kun je deze proberen.
De hierboven genoemde datasheets werken allemaal met zowel de Bearboat Classic als de Bearboat Pro.

Downloads: Bearboat Pro en de Print Utility for Bearboat Pro

Read Me First Bearboat Pro.pdf
(lees dit eerst voor een overzicht en uitleg over welke files je moet downloaden in jouw specifieke situatie)
030406 Bearboat Pro Manual.pdf

Bearboat Print Setup 021124.zip
(nodig als je de Bearboat Pro ontwerpen en templates wilt uitprinten)
030407BBPPC768.exe.zip
(Bearboat Pro voor Windows 98, 2000, XP etc. met een 1024x768 pixels beeldscherm)
030407BBPPC864.exe.zip
(Bearboat Pro voor Windows 98, 2000, XP etc. met een 1152x864 beeldscherm)
030407BBPX.sit
(Bearboat Pro voor Mac OS X)
030407BBP9.sit
(Bearboat voor Mac classic)

Deze download pagina is overgenomen en vertaald uit Mariner Kayaks' home page