Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
opleidingen/cursussen
toertochten
tochtplanning
techniek
inleiding
de basisslag
sturen
lage steun
golven
de boogslag
meer boogslag
stuurgedrag
analyse techniek
balanceren
de eskimorol
de puntredding
de X-redding
X, hielhaak en kiwi
de H-redding
kajak surfen
snelste kajak
hellen kano
reparatie gelcoat
getijden
de canadees
zelf bouwen software
werkzaam in de Biesbosch
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met googlefacebook icoon twitter icoon
Golf Surf Simulatie

Deze simulatie leert je om met een kayak te surfen op de golven van grote schepen. In plaats van een peddel gebruik je je muis om vooruit te komen en te sturen. Het is de bedoeling dat je probeert te surfen op de golven van de schepen.

Het gedrag van de kajak is zo realistisch mogelijk. Mijn favoriete speelplek is de Waal bij Gorinchem, waar ik met een zeekajak speel met de golven van rijnaken en duwbakken. De simulatie is gebouwd naar die omstandigheden.

Instructies bij de simulatie:

Klik de muis vóór de kajak om voorwaartse snelheid te maken. Een klik komt overeen met een peddelslag, dus maak veel snelle kliks om een hoge snelheid te maken.
Klik achter de kajak om achteruit te varen of snel af te remmen. Een klik komt overeen met een achterwaartse slag.
Klik naast de kajak (het mag ver ernaast zijn) om een boogslag te maken. De kajak draait naar de muis toe.
Afhankelijk van waar je klikt, meer voor of meer naast de kajak, maakt de kajak meer voorwaartse snelheid of juist meer draaisnelheid.
De simulatie heeft even tijd nodig om te laden: Hij bevat 500K aan data, voornamelijk in plaatjes. Op een standaard modem kan het anderhalve minuut duren.
BELANGRIJK: Klik op het plaatje, wacht dan tot de hele simulatie geladen is voor je erin begint te klikken. Laden is klaar als je een fullsize scherm hebt dat er hetzelfde uitziet als het plaatje waarop je klikt.Een paar tips over surfen, zowel in de simulatie als in het echt:
Wacht tot een schip je passeert. Zorg dat je precies dwars op zijn golven ligt, zodat de golven precies van achteren bij je kajak komen.
Net voordat de golf je achtersteven bereikt begin je als een razende te peddelen (klikken in de simulatie). Met een beetje geluk begint de golf je vooruit te stuwen, met een snelheid die je zelf nooit zou kunnen bereiken.
Gebruik boogslagen (klik opzij van de kajak) om op koers te blijven: De golf probeert je dwars te duwen.
Je zult merken dat je zijwaarts "wegglijdt" van de golf af. Dat is realistisch. Je kunt daar twee dingen mee doen:
Gewoon laten glijden, en als je naast de golf terecht komt wachten op de volgende OF
Zogauw de golf je heeft opgepikt, je koers verleggen in dezelfde richting als het grote schip. Je zult meer je best moeten doen om niet dwars geslagen te worden, maar als het lukt, dan kun je in principe een oneindig lange surf maken op een golf, zolang het schip maar blijft varen. Ik hoop Duitsland nog eens te halen op één enkele golf, vanaf Gorinchem.
In de simulatie kan je over de wal peddelen en onder de schepen, in werkelijkheid kan dat niet. Kapiteins worden snel paniekerig als je dicht in hun buurt komt: Hou rekening met hun bloeddruk.

Veel plezier.

Dit artikel is geschreven door Niels Blaauw
Zijn persoonlijke site met meer interessante info: homepage Niels Blaauw