Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
inleiding
organisatie
contributiebedragen
lid worden
adresgegevens
opleidingen/cursussen
toertochten
tochtplanning
techniek
werkzaam in de Biesbosch
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met googlefacebook icoon twitter icoon
De organisatie van de vereniging

Naast het dagelijks bestuur heeft de vereniging een aantal commissies die een actief verenigingsleven mogelijk maken. Het dagelijks bestuur en één lid van elke commissie vormen samen het algemeen bestuur van Dajaks.

Zo zorgt de beheercommissie voor het onderhoud van de botenloods, het clubgebouw en het clubterein. De kantine en kleedkamers zijn onder leiding van deze commissie in 1990 gebouwd. In 2009 heeft deze commissie de vervanging van de instapsteiger op zich genomen.

De materiaalcommissie zorgt voor het op orde houden van het clubmateriaal als boten, peddels, trailers en karretjes. Zij zorgen voor het onderhoud daarvan en doen voorstellen voor de aankoop en vervanging van materiaal.

De kantinecommissie zorgt voor ons natje en droogje op vaste openingsuren. Bij feestelijke gelegenheden denken ze altijd aan iets lekkers.

De redactiecommissie brengt vier keer per jaar het clubblad Keerwater uit op basis van door leden ingeleverde kopij. Tevens houdt deze commissie de clubbibliotheek bij, waarin je veel informatie vindt over kanoën en aanverwante buitensportactiviteiten. Wij zijn bijvoorbeeld geabonneerd op de tijdschriften KanuLife en Op Pad.
De website valt ook onder verantwoordelijkheid van de redactiecommissie.

De toercommissie organiseert enkele landelijke toertochten voor NKB-leden uit heel Nederland. Maar de nadruk ligt op onze eigen clubtochten, met zowel voor beginners als gevorderden een aantrekkelijk jaarprogramma. Tevens verzorgt deze commissie de begeleiding van nieuwe leden. In de wintermaanden blijft Dajaks onder de toercommissie actief: dan oefenen we reddings- en eskimoteer technieken in zwembad De Dubbel. De introductiecursus wordt ook door de toercommissie verzorgt.

Clubboten
Voor leden die geen kano hebben, of eens iets anders willen uitproberen, is er de mogelijkheid te varen in clubboten. Deze boten zijn beschikbaar voor alle leden. Introducees betalen 5 euro voor het gebruik van het materiaal.
Onder leiding van de materiaalcommissie is de afgelopen jaren een flinke uitbreiding van het aantal clubboten gerealiseerd. Je heb daardoor de mogelijkheid om tegen een relatief laag jaarbedrag gebruik te maken van een goede botenvloot met verschillende boottypes, zodat je uiteindelijk beter in staat bent een goede bootkeuze te maken.
Raadpleeg als je zelf een kano gaat kopen de bibliotheek, het internet of vraag advies aan clubgenoten, want die spreken uit ervaring en niet uit commercieel belang.

Kanostalling
In onze eigen botenloods kan je je kajak of canadees stallen. De normale procedure is dat je eerst inschrijft op de wachtlijst, en dat de kanostallingbeheerder je vervolgens een plaats toewijst. Het stallen van een tweede kano is slechts beperkt mogelijk. Jeugdleden kunnen een plaats toegewezen krijgen wanneer zij zelfstandig in hun boot kunnen varen. Als Dajaks-lid kun je je kano goedkoop verzekeren via de NKB.

Zelfwerkzaamheid
Dajaks doet alles in eigen beheer: niet alleen onderhoud, maar ook de organisatie en begeleiding van activiteiten. Ieder lid verplicht zich daarom jaarlijks een taak op zich te nemen, de zgn. zelfwerkzaamheid. Hiervoor wordt een borgsom als toeslag bij het lidmaatschapsgeld geheven, die je aan het eind van het verenigingsjaar terugkrijgt wanneer je de taak hebt volbracht. Activiteiten verrichten in het bestuur of een commissie is ook zo'n taak.