Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
toertochten
toeragenda
kan ik meevaren
opgave toertocht
de toercommissie
opleidingen/cursussen
tochtplanning
techniek
foto's seizoen 2018
foto's seizoen 2017
foto's seizoen 2016
foto's seizoen 2015
foto's seizoen 2014
foto's seizoen 2013
foto's seizoen 2012
foto's seizoen 2011
foto's seizoen 2010
foto's seizoen 2009
foto's seizoen 2008
foto's seizoen 2007
foto's seizoen 2006
foto's seizoen 2005
werkzaam in de Biesbosch
kanoverhalen
filmpjes
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met googlefacebook icoon twitter icoon
Toeragenda

Hieronder vind je de komende tochten georganiseerd door Dajaks. Tenzij anders vermeld kun je je opgeven voor de tochten op de lijsten in het clubgebouw, of gebruik maken van het opgaveformulier te vinden onder het kopje "toertochten --> opgave toertocht".

Kortenhoefse Plassen
zondag 24 juni
vertrek: 09:00 uur
organisatie: Gerrie Stuijvenberg
categorie: tocht voor iedereen

De Kortenhoefse Plassen zijn ontstaan door het afgraven van veen. Het veen werd weggestoken en op smalle stroken land te drogen gelegd. Je ziet deze oude legakkers en petgaten in het landschap terug. Op sommige plekken zijn de legakkers weggeslagen en zijn grote plassen ontstaan.
Het hoger gelegen Gooi drukt in dit gebied voedselarm en schoon grondwater omhoog. In dit zogenaamde kwelwater leven bijzondere planten. Op het water drijven bijvoorbeeld waterplanten als waterlelie en gele plomp. Soms ontstaan spontaan drijftillen van krabbenscheer en waterscheerling. Het gebied is rijk aan hooilandjes met planten als echte koekoeksbloem en dotterbloem.
Veel water- en moerasvogels voelen zich thuis in dit waterrijke gebied. Ook zoogdieren als ree en de noordse woelmuis komen hier voor.
De Kortenhoefse Plassen is waterrijke strook tussen de rivier de Vecht en de Utrechtse Heuvelrug. In de oertijd lag hier een haast ondoordringbaar moeras. Na duizenden jaren ophopen van plantenresten is veen ontstaan. Door het afgraven van veen en kleinschalige landbouw is het gebied nu erg afwisselend. Bewonder vanuit je kano de wirwar van plassen, sloten, weilanden, rietvelden, moerasbos en polders. Spoor de oude veenpatronen op en luister naar het luidkeels gezang van de rietzanger.

We varen de route die hier is uitgezet (ongeveer 15 km) en desgewenst en afhankelijk van het weer nog een stukje Loosdrechtse Plassen.

Het gebied is bijzonder mooi en als het goed is varen we in een veld van Waterlelies en spotten we zelfs een ringslang in het water.


Circuito del Garda pro AIDO - Primacrkayak (Italië)

Week 25 t/m 30 juni
vertrek: 09:00 uur
organisatie: TKBN, Koos Rozendaal
categorie: grootwatertocht
Deelnemen aan een kanotrektocht en gelijktijdig een goed doel steunen, dat is de gedachte achter deze internationale trektocht.  Het goede doel is AIDO, een stichting die orgaandonatie ondersteunt en promoot. De tocht begint met het kennismaken en inschrijven op 25 juni in Desenzano. Deze plaats is begin en eindpunt van een ronde over het Gardameer van ongeveer 165 km.
Een week lang varen in Italiaanse sferen tussen de indrukwekkende alpen. Je vaart over het grote water van het Gardameer. Ondertussen geniet je van de omgeving en maak je contact met je medevaarders uit alle windstreken van Europa.
Ten oosten van het meer liggen de Monte Baldo met zijn toppen, de Altissimo (2078 m), de Pozzette (221 8 m) en de Telegrafo (2200 m). De steile kalksteenhellingen bieden tot aan de oever een afwisselend gezicht met weiden, bossen, rotsen, heuvels en valleien, littekens van steenlawines, cipressen, olijfgaarden, wijngaarden en hier en daar wat huizen en een paar kleine dorpjes.
De westkust tussen Riva en Gargnano bestaat uit steile, soms loodrecht uit het meer oprijzende rotsen, met hoog boven de scherpe bergen uitstekende toppen van de Pari (1 991 m), Carone (1 621 m), Denervo (1 460m) en de Pizzardo (1 582m). De steile bergwanden worden doorsneden door een flink aantal nauwe valleien.
Het Gardameer staat bekend om haar soms snel aanwakkerende wind. Het is daarom een tocht die alleen geschikt is voor mensen met grootwater ervaring. In 6 dagen wordt het hele meer rond gepeddeld. De afstanden bedragen 37, 30, 21, 25, 27 en 22 km per dag. Er wordt in één grote groep gevaren onder begeleiding van de reddingsbrigade. Een deel van de bagage wordt voor je vervoerd. Er wordt gezorgd voor slaapplaatsen in tenten of gebouwen en soms kun je ook je eigen tentje ergens opzetten. Ontbijt moet je meestal zelf regelen. Lunch en avondeten doe je gezamenlijk. De kosten bedragen € 150 p.p.  Meer info (ook in matig Engels en goed begrijpelijk Duits) vind je op de website www.primacrkayak.altervista.org .

Wildwaterweekend Arras (Frankrijk)

weekend 30 juni – 1 juli
vertrek: wordt nader bepaald
organisatie: Koos Rozendaal
categorie: divers

Op zo’n 3 uur rijden vanaf Dordrecht ligt een hele geschikte wildwaterbaan welke we als Dajaks kunnen afhuren.
Het is een heel leuk kunstmatig baantje van 250 meter voor beginners en gevorderden. Een groot voordeel van deze baan is, dat je deze baan eindeloos kunt herhalen zonder uit te stappen. Na het einde van de baan kan je terug varen naar het begin waar je met een lift naar boven gesleept wordt. Het niveau kan je variëren door het aantal pompen
te kiezen. 2 pompen zou ideaal zijn voor ons. Naast deze baan is een bijbehorende camping.
Naast de kennis uit de introductiecursus kennis van de lage steun zoals in de vervolgcursus. Oefenen in het zwembad om het bootgevoel te vergroten is aan te raden. Droogpak of neopreen in combinatie met een anorak helm verplicht. Boot en peddel moeten wildwaterbestendig zijn.
We overnachten op de bijbehorende camping. De kosten van het weekend zullen ongeveer €35,00 à €40,00 bedragen. Dit hangt ook af van het aantal deelnemers. Dit is exclusief de reis, het restaurant en eventuele huur van je uitrusting.

C11 tocht
zondag 1 juli
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen

Stadstocht Utrecht
zaterdag 7 juli
vertrek: 08:00 uur vanaf Dajaks
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen


Op zaterdag 7 juli gaan we een stadstocht maken door Utrecht.
We vertrekken rond 8:00 uur richting Rhijnauwen waar voldoende parkeergelegenheid is en ook een redelijke instapplaats.
De te varen afstand is maximaal 20 km en uiteraard ook deze stadstocht is voor iedereen.

Nadat we allemaal in de kano's zitten varen we in een rustig tempo over de Kromme Rijn richting het centrum. In het centrum komen we aan op de Oude Gracht. De Oudegracht is de bekendste gracht in de Nederlandse stad Utrecht. De ongeveer twee kilometer lange gracht is te beschouwen als het verbindingsstuk tussen de Kromme Rijn en de Vecht en doorsnijdt de gehele binnenstad van zuid naar noord. Eeuwenlang is zij de hoofdader van de stad geweest. Het systeem van werven en werfkelders van de Utrechtse Oude- en Nieuwegracht is op deze schaal uniek in de wereld Traditiegetrouw gaan we na uiteraard ook weer een terrasje opzoeken voor een lekker drankje.

Nadat we de binnenstad bezocht hebben gaan we via een andere route over de Kromme Rijn richting Rhijnauwen.

Omdat het vaak prettig toeven is om en op het water in een mooie stad als Utrecht, letten we deze dag niet teveel op de tijd. Houdt daarom er rekening mee dat we pas later thuis zijn en misschien we ergens een eenvoudige maaltijd ergens nuttigen voor we weer richting Dordrecht rijden.
Op het eindpunt is een prima pannenkoeken restaurant.

Zomervrijdagavondtocht

vrijdag 13 juli
vertrek: 19:00 uur
organisatie: toercommissie
categorie: tocht voor iedereen

In de zomerperiode zijn de avonden lang. Daar willen we van genieten door vanaf het clubhuis op vrijdagavond te varen. Dit kun je als een extra clubavond beschouwen, waarbij net als op de dinsdagavond na afloop de kantinebar is geopend.

De Alm bij Almkerk
zondag 22 juli
vertrek: 09:00 uur vanaf Dajaks
organisatie: Gerrie Stuijvenber
categorie: tocht voor iedereen

We varen deze route vanaf de Poortweg in Uitwijk bij het gemaal en aquaduct. Het eerste stuk loopt door de polders van het land van Altena richting Sleeuwijk. Nabij Sleeuwijk komen we langs het Fort Sleeuwijk, bekent van de Hollandse waterlinie. Vanaf hier varen we langs Uppel richting Nieuwendijk en verder door pitoreske dorpje Almker en vervolgens over een ecologosch aangelegd stukje Alm weer naar het begin en eindpunt. Vervolgens gaan we verder door het Almbosch richting Giessen, dit stukje varen we op en neer en is in totaal 10 kilometer. Samen met het eerste stuk van 12,2 kilometer is de totale lengte 22,2 kilometer. Als je het na het eerste deel niet meer ziet zitten, kun je bij het begin- en eindpunt stappen en lekker luieren in het gras in afwachting van de rest van de groep. 


Zomervrijdagavondtocht
vrijdag 27 juli
vertrek: 19:00 uur
organisatie: toercommissie
categorie: tocht voor iedereen

In de zomerperiode zijn de avonden lang. Daar willen we van genieten door vanaf het clubhuis op vrijdagavond te varen. Dit kun je als een extra clubavond beschouwen, waarbij net als op de dinsdagavond na afloop de kantinebar is geopend.

C11 tocht
zondag 5 augustus
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen

Zomervrijdagavondtocht
vrijdag 10 augustus
vertrek: 19:00 uur
organisatie: toercommissie
categorie: tocht voor iedereen

In de zomerperiode zijn de avonden lang. Daar willen we van genieten door vanaf het clubhuis op vrijdagavond te varen. Dit kun je als een extra clubavond beschouwen, waarbij net als op de dinsdagavond na afloop de kantinebar is geopend.

Rondje Zwolle – Kampen – Zwartsluis – Zwolle

donderdagavond 23 augustus t/m zondag 26 augustus.
vertrek: donderdag aan het eind van de dag
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen

Dit weekend gaan we in Zuid- West Overijssel kanoën.

Op donderdagavond vertrekken we gezamenlijk naar Hasselt waar we op camping Terra Nauta in Zwolle. Deze camping ligt aan de Vecht.

Op Vrijdagochtend om 9:30 uur vertrekken we over de Vecht en de Nieuwe Vecht richting de binnenstad van Zwolle waar we ook een klein rondje varen door over stadsgracht. Daarna varen we over het Zwolle-IJsselkanaal richting de IJssel. Dit deel van de IJssel is bekend onder de 100 km vaarders van de Veluweralley, minder stroming maar wel mooi. Het eindpunt voor deze dag is Camping Seveningen in Kampen.
De gevaren afstand is ca. 33 km

Voor hen die op vrijdagochtend aan willen komen is dat uiteraard geen probleem. Houdt er echter rekening mee dat de vertrektijd 9:30 uur is. Dan moet niet alleen de auto geparkeerd zijn maar ook de kano beladen zijn en gereed voor vertrek.

Op zaterdagochtend vertrekken we om 10:00 uur.
Deze dag varen we over het Ganzendiep richting het Zwarte Meer. Aan de Noord-Oost kant van dit meer kanoën we het Zwarte water in richting Zwartsluis om daar de sluis in te varen. Het laatste stukje is richting Belt Schutsloot waar we kamperen op camping camping Kleine Belterwijde in Belt Schutsloot.
De te varen afstand is ca 25 km

Voor hen die op zaterdagochtend aan willen komen is dat uiteraard geen probleem. Houdt er echter rekening mee dat de vertrektijd 10:00 uur is. Dan moet niet alleen de auto geparkeerd zijn maar ook de kano beladen zijn en gereed voor vertrek.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je auto ook niet op het eindpunt staat. Je moet dus wel met iemand afspraken maken over het ophalen van je auto. Dit is je eigen verantwoording.

Op zondag vertrekken we om 9:30 uur.
We varen eerst weer richting Zwartsluis om na de sluis over het Zwarte water richting Zwolle te varen. Het warte water stroomt van Zwolle richting Zwartsluis dus deze dag is er wel een klein beetje tegenstroom.
De te varen afstand is ca. 22 km

Na aankomst in Zwolle laden we de auto's op en gaan we weer richting Dordrecht.

Waddenzwerftocht

weekend 1 en 2 september
vertrek: vrijdag 31 augustus aan het eind van de dag
organisatie: Peter Janssens
categorie: grootwatertocht

C11 tocht
zondag 2 september
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen

Het najaar nadert. De C-11 staat weer klaar om de Biesbosch in dit jaargetijde te ontdekken.

Open kanotreffen
weekend 7 t/m 9 september
vertrek : vrijdag 8 september in de loop van de middag
organisatie : Open kanotreffen
categorie: divers

Een weekend lang doorbrengen met alleen maar open kanovaarders. Tochten varen, boten vergelijken en je vaardigheden vergroten zijn de belangrijkste ingrediënten van dit weekend. Uiteraard wordt er ook genoten van elkaar en de omringende natuur van de Weerribben.

BiesboschKanoExperience
weekend 14 t/m 16 september
vertrek : iedere dag anders
organisatie : Dajaks, Biesboschbevers en KV Breda
voor iedereen en prestatie

Een weekend lang wordt de Biesbosch in al zijn aspecten verkend. Dit door de drie kanoverenigingen rond de Biesbosch georganiseerde evenement is van alle markten thuis:
De boswachter houdt een presentatie over de ontwikkelingen in de Biesbosch in het verleden, heden en de toekomst.
Meerdere tochten met verschillende afstanden worden onder leiding van ervaren Biesboschkenners gevaren.
Zaterdagavond kun je genieten van een tocht in de avondschemering door de Biesbosch.
Op zondag heb je ook nog de mogelijkheid om onder leiding van een stadsgids per kano de historische binnenstad van Dordrecht te verkennen. Zo zie je de stad zoals je die nog nooit hebt gezien.
Voor deze tocht dien je jezelf op te geven via de speciale website: www.biesboschkanoexperience.nl

Rondje Tiengemeten
weekend 22-23 september
vertrek: nader te bepalen
organisatie: Koos Rozendaal
categorie: grootwatertocht

Een grootwatertocht redelijk dicht bij huis, maar toch zo anders. Je vaart over het Haringvliet richting het natuureiland Tiengemeten. Daar zul je overnachten om de volgende dag via een andere route terug naar de vereniging te gaan.

Vollemaantocht
vrijdag 5 oktober
vertrek: ‘s avonds als het begint te schemeren
organisatie: Harry van den herik en Nico Bolder
categorie: grootwatertocht

C11 tocht
zondag 7 oktober
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen

Biesboschronde
zondag 7 oktober
vertrek: 08:00 uur
organisatie: Raymond Simons
categorie: prestatietocht over 50 km

Brandingvaren
precieze datum wordt nog vastgesteld (waarschijnlijk twee zondagen in oktober)
vertrek: nader te bepalen
organisatie: Koos Rozendaal i.s.m. peddelpraat
categorie: divers

De locatie is Katwijk,  gratis parkeren vlakbij het strand,  het is zelfs mogelijk met de auto het strand op te rijden. 
Opgeven moet je zelf doen bij Jan Koppelaar van Peddelpraat,  telefoon 0654645823
Als er genoeg Dajakkers zijn kunnen we carpoolen. 
Het evenement gaat alleen door als de weersomstandigheden het toelaten. 
Iedereen moet voor zijn eigen uitrusting zorgen.  Dwz wildwaterkano of zeekajak,  peddel, helm en spatzeil en anorak 
Ervaring is niet perse vereist 

Na afloop is er nog even tijd voor een drankje bij de strandtent. 

Verdere info bij Koos Rozendaal 0642137794 

Herfsttocht
zondag 21 oktober
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Raymond Simons
categorie: tocht voor iedereen

C11 tocht
zondag 4 november
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen

Herfsttocht
zondag 18 november
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Peter Janssens
categorie: tocht voor iedereen

C11 tocht
zondag 2 december
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen

Blokschiptocht
weekend 15-16 december
vertrek: 09:30 uur vanaf Dajaks
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen

Oliebollentocht
zaterdag 29 december
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Gerrie Stuijvenberg
categorie: tocht voor iedereen