Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks
actueel
vereniging
toertochten
toeragenda
kan ik meevaren
opgave toertocht
de toercommissie
opleidingen/cursussen
tochtplanning
techniek
foto's seizoen 2019
foto's seizoen 2018
foto's seizoen 2017
foto's seizoen 2016
foto's seizoen 2015
foto's seizoen 2014
foto's seizoen 2013
foto's seizoen 2012
foto's seizoen 2011
foto's seizoen 2010
foto's seizoen 2009
foto's seizoen 2008
foto's seizoen 2007
foto's seizoen 2006
foto's seizoen 2005
werkzaam in de Biesbosch
kanoverhalen
filmpjes
De Biesbosch
contact
aanvragen lidcode
ledenpagina's


zoek met googlefacebook icoon twitter icoon
Toeragenda

Hieronder vind je de komende tochten georganiseerd door Dajaks. Tenzij anders vermeld kun je je opgeven voor de tochten op de lijsten in het clubgebouw, of gebruik maken van het opgaveformulier te vinden onder het kopje "toertochten --> opgave toertocht"


Kanovaren over de Grebbelinie naar Eemdijk
vrijdag 17 mei t/m zondag 19 mei
vertrek: 09:00 uur
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen

Dit is een tocht van 2 dagen over de Grebbenlinie via Amersfoort naar Eemdijk. We verblijven 2 nachten op een camping www.larikshoeve.nl in Leusden. Deze minicamping ligt aan het water.
Op Vrijdag rijden we al richting Leusden om onze tenten op te zetten zodat we op zaterdag niet heel erg vroeg uit Dordrecht hoeven te vertrekken.
Eerste dag van Rhenen naar Leusden ca. 26 km
Deze dag vertrekken we vroeg 9:00 uur vanaf de camping naar Rhenen, daar parkeren we de auto’s en laten de kano’s te water in het Valleikanaal. We starten dan onze tocht van ca 26 km richting Leusden. Tijdens deze tocht hebben we wel wat overdragingen maar er zijn steigers aanwezig. Al slingerend over het valleikanaal varen we richting Veenendaal. Hier zitten we bijna op de helft van de route en nemen we een lange pauze. Daarna vertrekken we weer richting Scherpenzeel en Leusden.
Het Valleikanaal in zijn huidige vorm werd aangelegd in de periode 1935-1941 in het kader van de werkverschaffing: deels ter versterking van de Grebbelinie, deels ter verbetering van de afwatering van de Gelderse vallei. Delen van het kanaal bestaan echter al veel langer, het stuk tussen Rhenen en Veenendaal werd bijvoorbeeld al in de middeleeuwen gegraven en is sindsdien bekend onder de naam Bisschop Davidsgrift of kortweg Grift. Ter hoogte van Woudenberg volgt het deels de vroegere loop van de Lunterse Beek, ter hoogte van Leusden dat van de Modderbeek.
Na aankomst bij de camping gaan de chauffeurs eerst da auto’s ophalen in Rhenen,
Tweede dag van Leusden naar Eemdijk ca 27 km
Deze dag breken we eerst alles op en laden de auto’s vol. Tevens is er al voor gezorgd dat er voldoende auto’s op het eindpunt staan.
We stappen om 10 uur in de kano en we volgen het valleikanaal verder richting Amersfoort. Als we in Amersfoor aankomen gaan we uiteraard nog even door de grachten varen. Amersfoort is te klein voor een stadstocht maar nu is het een mooie gelegenheid om er even doorheen te varen. Na een lunchpauze varen we weer de stad uit om over de Eem richting Eemdijk te varen.
Vanaf het eindpunt gaan de chauffeurs weer de auto’s ophalen in Leusden.
Graag opgeven voor 14 april zodat er een planning gemaakt kan worden over het aantal auto’s, kano’s en het reserveren van de plaatsen.


Hemelvaart evenement de Wieden
woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni
organisatie: Ed de Bruijn
categorie: tocht voor iedereen

In voorgaande edities van de meerdaagse tochten hebben wij al eerder deze regio bezocht.
We zijn al eens tussen Weerribben en Wieden neergestreken en we hebben al een keer uitsluitend de Weerribben bezocht. Het plan is om nu dan naar de Wieden te gaan.
De Wieden.
De Wieden is een veengebied, vergelijkbaar met de Weerribben, maar toch ook weer niet. Het grote verschil zit hem in de lay-out van het gebied. De Weerribben zijn keurig langs de lineaal aangelegd terwijl de Wieden een veel rommeliger beeld geeft. Dat komt door gemaakte fouten tijdens de veenwinning. Men is daarmee begonnen in wat nu de Wieden wordt genoemd. Aanvankelijk heeft men de akkers te klein gemaakt, waardoor deze tijdens slecht weer en stormen stuk
sloegen en verdwenen. Zo ontstonden de grote plassen als de Belterweide, de Beulakker enz. Van deze fouten heeft men geleerd, zodat de Weerribben wel gebleven zijn zoals ze gemaakt zijn. E.e.a. heeft uiteindelijk wel geresulteerd in een voor ons zeer aantrekkelijk vaargebied. Niet zo strak als de Weerribben maar wat meer kronkelig. En natuurlijk met de eerder genoemde plassen.
We zullen dit jaar verblijven op een camping in Belt Schutsloot (camping Kleine Belterweide).
Op deze camping zijn naast kampeerruimte 3 trekkershutjes gereserveerd, zodat degenen die niet in een tent willen kamperen ook onderdak kunnen vinden. Van daaruit zullen we mooie tochten varen.
Wellicht kunnen we Giethoorn in de plannen opnemen.
Of het verstandig is om met onze bootjes door Giethoorn te varen moet nog bekeken worden (in deze periode is Giethoorn een soort Oudenrijn tijdens de avondspits, bevolkt door chauffeurs zonder rijbewijs), maar we zoeken naar een goede oplossing.
Ook Zwartsluis ligt binnen de mogelijkheden. Overal in het gebied van de Wieden kunnen verschillende leuke tochten gevaren worden op afwisselend water. E.e.a. zal een beetje gedicteerd worden door het weer; anders dan de Weerribben kent dit gebied de al eerder genoemde grote plassen die bij harde wind misschien niet voor iedereen geschikt zijn. Bij mooi weer zijn dat echter wel mooie wateren. Weer eens wat anders dan wat we thuis gewend zijn.
Er zal een programma bedacht worden dat voor iedereen goed te doen is.
Je dient in staat te zijn om het gemiddelde clubtempo bij te houden en dat over een afstand van ca. 20 km. Niet non-stop; er wordt natuurlijk gepauzeerd op z’n tijd. Ook zullen niet alle tochten even lang zijn; het kan iets meer of iets minder zijn. Maar enige conditie en routine zijn wel noodzakelijk. Een beetje training vooraf misschien?
Als altijd hopen we natuurlijk weer op schitterend weer. Tot nu toe lukt dat steeds weer, dus waarom nu niet?


C11 tocht
zondag 2 juni
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


Middelplaattocht
zondag 9 juni
vertrek: 09:00 uur
organisatie: Dorothee van Dongen en Nicolaas Neef
categorie: grootwatertocht

Voor de kust van Renesse ligt een zandplaat genaamd Middelplaat. Een zandplaat waar bij laagwater vaak tientallen zeehonden te vinden zijn. We varen vanaf de Brouwersdam richting de Middelplaat om daar te genieten van de uitzichten op het duingebied van Renesse en de rondom ons heen spelende zeehonden. Ze zwemmen onder je boot door, kijken je vragend aan en duiken al snuivend weer onder; wat een nieuwsgierige beesten.
Lunchen zullen we op de stranden van de Verklikkerplaat, waarna we weer veilig zullen terugvaren naar de Brouwersdam. Na afloop zal je zeker terugkijken op een enerverende en onvergetelijke dag.
Deze tocht is een vervolg op de eerdere Grevelingentocht. Met de Middelplaattocht kan je je Grootwaterervaring verder uitbouwen op de Noordzee.


Rondje Dordt / Vierstromentocht
zondag 16 juni
vertrek: 08:30 uur
organisatie: Peter Janssens
categorie: prestatietocht

Ook jij kan een diehard zijn. De mogelijkheid om in een veilige groep het hele eiland van Dordt de ronden. Met een beetje geluk heb je tijdens deze tocht de volle vijftig kilometer stroon mee.
De tocht strart bij Dajaks en eindigt ook weer bij Dajaks. Onderweg vaar je tussen de grote scheepvaart die tussen Rotterdam, Antwerpen en Duitsland vaart.
We voeren over vier (of zijn het er eigenlijk vijf) verschillende stromen: de Nieuwe Merwede, het Hollands Diep, de Dordtse Kil, de Oude Maas, de Beneden Merwede en weer de Nieuwe Merwede. Onderweg nemen we ook nog even de oude havens van Dordrecht mee.
Voor deze tocht is het een vereiste dat je conditie voldoende op peil is om in een redelijk tempo door te varen en voldoende te hebben aan twee pauzes. Tevens dien je bereid te zijn om je aan te passen aan het varen in de groep.


Circuito del Garda pro AIDO - Primacrkayak (Italië)
Week 22 t/m 30 juni
vertrek: 09:00 uur
organisatie: TKBN, Koos Rozendaal
categorie: grootwatertocht

Deelnemen aan een kanotrektocht en gelijktijdig een goed doel steunen, dat is de gedachte achter deze internationale trektocht. Het goede doel is AIDO, een stichting die orgaandonatie ondersteunt en promoot. De tocht begint met het kennismaken en inschrijven op 23 juni in Desenzano. Deze plaats is begin en eindpunt van een ronde over het Gardameer van ongeveer 165 km.
Een week lang varen in Italiaanse sferen tussen de indrukwekkende alpen. Je vaart over het grote water van het Gardameer. Ondertussen geniet je van de omgeving en maak je contact met je medevaarders uit alle windstreken van Europa.
Ten oosten van het meer liggen de Monte Baldo met zijn toppen, de Altissimo (2078 m), de Pozzette (221 8 m) en de Telegrafo (2200 m). De steile kalksteenhellingen bieden tot aan de oever een afwisselend gezicht met weiden, bossen, rotsen, heuvels en valleien, littekens van steenlawines, cipressen, olijfgaarden, wijngaarden en hier en daar wat huizen en een paar kleine dorpjes.
De westkust tussen Riva en Gargnano bestaat uit steile, soms loodrecht uit het meer oprijzende rotsen, met hoog boven de scherpe bergen uitstekende toppen van de Pari (1 991 m), Carone (1 621 m), Denervo (1 460m) en de Pizzardo (1 582m). De steile bergwanden worden doorsneden door een flink aantal nauwe valleien.
Het Gardameer staat bekend om haar soms snel aanwakkerende wind. Het is daarom een tocht die alleen geschikt is voor mensen met grootwater ervaring. In 6 dagen wordt het hele meer rond gepeddeld. De afstanden bedragen 37, 30, 21, 25, 27 en 22 km per dag. Er wordt in één grote groep gevaren onder begeleiding van de reddingsbrigade. Een deel van de bagage wordt voor je vervoerd. Er wordt gezorgd voor slaapplaatsen in tenten of gebouwen en soms kun je ook je eigen tentje ergens opzetten. Ontbijt moet je meestal zelf regelen. Lunch en avondeten doe je gezamenlijk. De kosten bedragen € 160 p.p. Meer info (ook in matig Engels en goed begrijpelijk Duits) vind je op de website www.primacrkayak.altervista.org.


Reusel-Essche stroom
zondag 23 juni
vertrek: 09:00 uur
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen

Deze tocht gaat vanaf Moergestel over de Reusel en de Essche stroom richting de Dommel. Deze route heeft prima in- en uitstapplaatsen met wel behoorlijk veel overdragingen. De Reussel is een leuk kronkelend watertje welke door landelijk gebied stroomt, na enige tijd gaat hij over in de achterste stroom en weer later in de Esshe stroom. Na ca 26 km mondt dit watertje bij Halder uit in de Dommel.


Kampeertocht Visplaat
weekend 6-7 juli
vertrek: 10:00 uur vanaf Dajaks
organisatie: Gerrie van Stuijvenberg
categorie: tocht voor iedereen

Het is al weer een paar jaar geleden en het wordt weer tijd om eens dicht bij huis met tent en slaapzak de Biesbosch in te gaan.
We varen vanaf de club, steken de rivier over en gaan de Brabantse Biesbosch in.
Via prachtige kreken varen we met onze spullen naar camping De Biesboschhoeve op de Vischplaat .
Het eiland bevind zich midden in Nationaal Park de Biesbosch, dus je bent hier volledige omringd door de natuur. Je hoort enkel de wind, het water en de vogels om je heen.
Voor degenen die er nog nooit zijn geweest:
Camping de Biesboschhoeve bied een mooi groepsterrein aan. De terreinen liggen verspreid over het eiland en zijn enkel bereikbaar via het water. Elke groep krijgt zijn eigen kampeerveld, hier is plaats genoeg voor alle tenten. In de nabijheid van het kampeerveld is een grasveld beschikbaar voor spelletjes. Er staat een vuurbak waar u een kampvuurtje kunt maken. Hout is verkrijgbaar bij de boerderij of kunt u sprokkelen langs de dijk. De vuurbak is tevens te gebruiken als barbecue. Op de kampeerterreinen is het ook mogelijk om gebruik te maken van de toiletvoorzieningen die vlakbij het terrein gelegen zijn.
Het is mogelijk om tafels en stoelen te huren. Deze kunt u zelf bij de boerderij afhalen en terugbrengen voor €2,- per persoon.
Verder is het mogelijk om verse boerderijproducten te kopen. Denk aan verse boerderijmelk, eieren en barbequevlees van de eigen kudde Schotse Hooglanders. Ook is het mogelijk een compleet Ontbijtpakket of Barbequepakket te bestellen.


C11 tocht
zondag 7 juli
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


C11 tocht
zondag 4 augustus
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


Rondje Hoekse Waard
zaterdag 23 augustus
vertrek: ntb
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen

De Hoeksche Waard behoort tot één van de 20 Nationale Landschappen die Nederland rijk is. Een bij zonder gebied dus wat jezeker niet mag missen. De Hoeksche Waard is omringd door water en ligt op korte afstand van Rotterdam, Dordrecht en West-Brabant. Het gebied is uniek om zijn eindeloze vergezichten en open polderlandschap met slingerende dijken en kreken en nu is het ook mogelijk om de Hoeksche Waard vanuit de kano te bewonderen.
De route gaat van Oud-Beijerland – Nieuwendijk – Goudswaard – Spui – Nieuw Beijerland en weer terug naar Oud-Beijerland.
In verband met de stroming op het Spui is het enige ervaring vereist. Tevens zwemvest verplicht op het Spui.
Te varen afstand max 25 km


C11 tocht
zondag 1 september
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


Open kanofestival
weekend 6 t/m 8 september
vertrek: vrijdag 6 september in de loop van de middag
organisatie: Open kanotreffen
categorie: divers

Een weekend lang doorbrengen met alleen maar open kanovaarders. Tochten varen, boten vergelijken en je vaardigheden vergroten zijn de belangrijkste ingrediënten van dit weekend. Uiteraard wordt er ook genoten van elkaar en de omringende natuur van de Weerribben


Waddenzwerftocht
weekend 13 en 14 september
vertrek: vrijdag 12 spetmeber aan het eind van de dag
organisatie: Peter Janssens
categorie: grootwatertocht

Dit jaar gaan we onder voorbehoud varen vanaf Noordpolderzijl naar Schiermonnikoog e.o. Op Schiermonnikoog zullen we kamperen om op de tweede dag terug te varen naar onze startplaats.
Onderweg varen we door gebieden die zo ondiep zijn dat ze alleen toegankelijk zijn voor kano’s. We mijden de scheepvaart, maar begroeten de natuur zoals de vogels en zeehonden. Zoals ieder jaar zullen we ook dit jaar weer door natuurgebieden varen die slechts beperkt zijn opengesteld voor mensen (in de winterperiode en met inachtneming van de erecode t.a.v. gedrag tegenover zeehonden en vogels.)
Het is een hele oversteek waarbij er geen mogelijkheid is om onderweg te pauzeren. Je moet voor deze tocht dus in staat zijn om gedurende lange tijd in je boot te zitten en ook om lang achter elkaar zonder problemen te kunnen peddelen.


BiesboschKanoExperience
weekend 20 t/m 22 september
vertrek: iedere dag anders
organisatie: Dajaks, Biesboschbevers en KV Breda
voor iedereen

Een weekend lang wordt de Biesbosch in al zijn aspecten verkend. Dit door de drie kanoverenigingen rond de Biesbosch georganiseerde evenement is van alle markten thuis:
De boswachter houdt een presentatie over de ontwikkelingen in de Biesbosch in het verleden, heden en de toekomst.
Meerdere tochten met verschillende afstanden worden onder leiding van ervaren Biesboschkenners gevaren.
Zaterdagavond kun je genieten van een tocht in de avondschemering door de Biesbosch.
Op zondag heb je ook nog de mogelijkheid om onder leiding van een stadsgids per kano de historische binnenstad van Dordrecht te verkennen. Zo zie je de stad zoals je die nog nooit hebt gezien.
Voor deze tocht dien je jezelf op te geven via de speciale website: www.biesboschkanoexperience.nl


Brandingvaren bij Katwijk
zondag 29 september en 6 oktober
vertrek: nader te bepalen
organisatie: Koos Rozendaal
categorie: divers


C11 tocht
zondag 6 oktober
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


Stadstocht Leiden e.o
zaterdag 19 oktober
vertrek: 09:00 uur
organisatie: Koos Rozendaal
categorie: tocht voor iedereen

De stadstocht begint bij kanoclub Zoetermeer, in het mooie waterrijke buitengebied ten Noorden van Zoetermeer. Vandaar (zie kaartje) varen we via Stompwijk naar onze eerste pauze plaats. Een zandstrandje in het recreatiegebied Vlietland. Vanaf hier is het niet ver meer naar de stadsgrachten van Leiden.
Aan de oevers van een mooi stadspark houden we onze 2de pauze.
Via de Oude Rijn verlaten we Leiden, later rechtsaf de Weipoortse vliet op en door een mooi buitengebied terug naar de Noord AA.
Al met al een mooie afwisselende tocht van ongeveer 25 km

Note : De tocht kan ook iets ingekort worden met een start in Vlietland
Note: Als het onze voorkeur heeft kan er gekeken worden naar de mogelijkheid deze tocht te varen met enkele clubleden van Zoetermeer.


Najaarstocht
zondag 20 oktober
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen


C11 tocht
zondag 3 november
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


Najaarstocht
zondag 24 november
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Raymond Simons
categorie: tocht voor iedereen


C11 tocht
zondag 1 december
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Marjan van der Pol
categorie: tocht voor iedereen


Blokschiptocht
weekend 14-15 december
vertrek: 10:00 uur
organisatie: Nico Bolder
categorie: tocht voor iedereen

Het is inmiddels weer een traditie om ieder jaar naar de Blokschip te gaan.
Dit is de kans om samen door het prachtige winterse landschap te varen. Het is er altijd stil rond deze tijd van het jaar. Op zaterdag varen we via de westelijke kant richting de Steur welke in Geertruidenberg ligt.
Op de Steur zijn comfortabele bedden aanwezig evenals een douche en fijne toiletten. ’s Avonds kan je in de kombuis je eten klaar maken en misschien wordt er weer gezamenlijk chinees gegeten.

Zelf meenemen een drankje, eten, spelletjes, hoeslaken, sloop en een slaapzak.
Op zondag varen we via de oostelijke kant weer terug richting de vereniging.
In dit weekend zie je dus een groot deel van de Biesbosch terwijl de te varen afstanden maar 2 x 19 km is. Dus ook nu weer een tocht voor iedereen.
Denk eraan dat er op zondag bij de sluis overgedragen moet worden


Oliebollentocht
zondag29 december
vertrek: 11:00 uur
organisatie: Gerrie Stuijvenberg
categorie: tocht voor iedereenNaast deze tochten vaart iedere eerste zondag van de maand de C11 uit voor een mooie tocht o.l.v. Marjan
In de periode van de zomertijd vinden er altijd tochten plaats op dinsdagavond.
Vertrek is om 19:00 uur stipt.
Daarnaast wordt er naast deze tochten altijd op zondag gevaren. Vertrek is om 11:00 uur.
Voor deze tochten is er geen officiële begeleiding, maar zijn er bijna altijd mensen die gaan varen.

Mocht je zelf een tocht willen organiseren dan horen wij dat graag. Deze kan dan opgenomen worden in de toeragenda.